Henk Smits Henk Smits

Choreografie

 

Dansmaker & choreograaf

Henk maakte vele dansvoorstellingen voor Het Gezelschap (Hoorn).
De laatste jaren deed hij dit voornamelijk met senioren onder de noemer Seniorentheater Vroegwijs. Zijn credo is ook hier: nooit te oud om te dansen. Bij deze voorstellingen gaat dat verder, senioren laten zien waar ze toe in staat zijn, dat ze echt iets te vertellen hebben, dat ze het waard zijn om naar te kijken.

Bij  de “Siberische bruiloft” in Alkmaar maakte hij samen met filmer Henk Dekker de dansvoorstelling NIETS ONTZIEND, die met de Rabobank Cultuurprijs bekroond werd.

De basis voor deze voorstellingen zijn vaak herinneringen en persoonlijke levenservaringen,
gecombineerd met allerlei vormen uit de theaterdans.
Uitgangspunt is de zeggingskracht van de (amateur-) dansers zelf. Er werd in het verleden ook verbinding gezocht tussen verschillende generaties.

Hij maakte samen met Gea Stapel en Bep Scholten een duet over fysieke achteruitgang met als titel STOK, subtitel: verlies kan winst betekenen. Dit duet is opgevoerd op een dansfestival in Brighton.

In oktober 2015 maakte hij EEN GESCHIEDENIS, waarin het persoonlijke verhaal van een Indische vrouw centraal staat. Dansers zijn: Dolores de Raaf (86), Marca Bahlmann (61), Jaap Abbes (72) en Har Stemkens (60)